Kapsamlı Bitcoin (BTC) Rehberi

Siz de bitcoin ve kripto paralar ile ilgili bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz? Sizler için bu kapsamlı bitcoin rehberini hazırladık.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin, 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrasında Satoshi Nakamoto ismindeki bir kişi veya grup tarafından eşten eşe elektronik ödeme sistemi olarak yayınlandı. Blockchain teknolojisi üzerine kurulu olan bitcoin geleneksel para biriminden farklı çalışan bir dijital para birimidir.

Eşten Eşe Elektronik Ödeme sistemi sayesinde Bitcoin herhangi bir merkezi otoriteye dayanmayan, üçüncül müdahalelere karşı korumalı hale gelen bir kripto para birimi haline gelmiştir. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma giren bitcoin, ilk başarılı kripto para birimi olarak 1. nesil blockchain olarak isimlendirilmiştir.

Satoshi ismi aynı zamanda Bitcoin para birimi olarak da kullanılmaktadır. Bitcoinin bölünebilir en küçük birimine Satoshi denir ve 0.00000001 Bitcoin değerindedir.

Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi adındaki bir teknik döküman (whitepaper) olarak ortaya çıkan Bitcoin, üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara, aracı kurumlara güvenme zorunluluğunu ortadan kaldırma ilkesiyle doğmuştur.

Dağıtık yapısıyla kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı hızlı bir yükselişe geçmiştir. Bitcoin ağında gerçekleşen işlemlerin takip edilmesi mümkün iken işlemi gerçekleştiren kişinin takip edilmesi mümkün değildir.

Blockchain ağında onaylanan işlemler, sistemin sahip olduğu zincir yapısı nedeniyle geri alınamaz veya değiştirilemez.

Düzenlenmeye ve kontrole tabii olmadığı için Bitcoin’in değeri sıfırlardan çok hızlı bir şekilde binlerce dolara yükselmiştir. Bu yükseliş sonrasında birçok kripto para birimi (Altcoin) de ortaya çıkmıştır.

Bitcoin Nasıl ve Nereden Alınır?

Bitcoin, tamamıyla sanal bir para birimidir. Yani fiziksel bir forma sahip değildir ve yüz milyon kata kadar bölünebilir. Aslında bu yüzden tam bir Bitcoin (BTC) almanıza gerek yoktur. Düşük miktarlarda alım yaparak bir Bitcoine ortak olabilirsiniz.

Bitcoin almak için öncelikle Bitcoin almak isteyenlerle satmak isteyenleri bir araya getiren sanal pazar yeri platformlarına yani kripto para borsalarına hesap açmak gerekir.

Ülkemizde uzun süredir faaliyet gösteren köklü kripto para borsaları mevcut. Endüstri standartlarına uygun çalışan bir kripto borsası hesap açılışında sizden kimlik bilgilerinizi talep edecektir. Bilgilerinizi verip hesabınızı onaylattıktan sonra kripto para alımı yapabilmek için hesabınıza para yüklemeniz gerekmekte.

Eğer ilk defa kripto paraya yatırım yapacaksanız başlangıçta süreci ve sistemi anlayana kadar küçük yatırımlar yapmanız sizin için sağlıklı olacaktır.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin, madencilik olarak bilinen bir işlem sonucunda Bitcoin madencilerine sistem tarafından Bitcoin şeklinde verilen bir ödül sonucunda üretilmektedir. Basite indirgersek Bitcoin üretimi Bitcoin madenciliği (mining) sayesinde gerçekleştirilir.

Bitcoin madenciliği finansal işlemleri onaylayan, transferleri gerçekleştiren ve yeni Bitcoin üretimi yapan bir yapıdır. Bu yapı, yapılan bütün işlemlerin kayıt altına alındığı blockchain teknoloji üzerinde işler.

Aklınıza Bitcoin kaç dolar veya ne kadar gibi sorular gelebilir. Bitcoinin değerini öğrenmek için kripto para borsaları takip edilmelidir. Günümüzde 1 BTC = $ 61.220,10 şeklinde işlem görmektedir ve anlık olarak değişmektedir.

Bitcoin Güvenli Midir?

Bitcoin yapısında temel bir bileşen olarak blockchain ile birlikte üretildi. Bu durum Bitcoini güvenilir bir otorite veya merkezi bir sunucuya gerek duymadan P2P kripto para alma ve gönderme sorununu çözen ilk kripto para birimi haline getirdi.

Bitcoin, kullanıcısına düşük maliyetli, güvenli, hızlı ve şeffaf bir transfer olanağı sağlamakta. Herhangi bir merkezi olmadığı için sistem bir kişi veya grup tarafından kapatılamaz.

Bitcoin kullanıcıların kolay bir şekilde herhangi bir miktar sınırlaması olmaksızın transfer işlemi gerçekleştirmesine izin verir ve bu transferler açık bir şekilde gözlenebilir. Ancak BTC transferi yapılan hesabın sahibi kimlik bilgilerini açıklamadığı sürece kişisel veriler ve varlıklar başkaları tarafından gözlenemez.

Bitcoin Avantajları Nelerdir?

Bitcoinin avantajlarını belli birkaç başlık altında toplayabiliriz. Bu avantalardan bahsedecek olursak;

  • Kolay Kullanım

Bitcoin dünyanın her yerine gönderilebilen bir dijital paradır. Bu sebeple uluslararası değer transferinde büyük kolaylık sağlar.

Kripto para kabul eden mağaza ve market gibi yapılar arttıkça kullanıcısına ödeme kolaylığı da sağlar.

  • Düşük İşlem Maliyeti

Bitcoin işlemleri blockchain ağının transfer maliyeti dışında herhangi bir ek ödeme içermez. Mevcut online ödeme işlemlerin tamamından daha düşük bir maliyete sahiptir.

  • Merkezsiz Yapı

Herhangi bir üçüncü parti kişi, kurum veya kuruluş ya da belirsiz güçler Bitcoin protokolünü manipüle edemez veya değiştiremez. Bitcoin ağı kriptografik (şifrelenmiş) yöntemlerle korunmaktadır.

Bitcoin sisteminde işlemlerin gerçekleşebilmesi için mutabakat sistemi mevcuttur. Bu sayede Bitcoin kullanıcıların karşısına tarafsız bir yapıyla çıkar.

  • Sabit Arz Miktarı

Bitcoin miktarı 21 milyon adet olup bu sayıya sabitlenmiştir. Bu sayede fiyata etki edecek arzların ortaya çıkmasını engellemektedir. Böylece enflasyon önleyici bir politika izlenmiş olup manipülatif girişimlerin önüne geçilmiştir.

  • Açık Kaynak Kodlu yapı

Blockchain üzerinde Bitcoine ait tüm işlemler isteyen kişiler tarafından ulaşılabilir ve hazır bir durumdadır. Bitcoin işlemleri geri alınamadığından art niyetli girişimlerin önünü keser.

Bitcoin ödemeleri gerçekleştirilirken kimlik bilgisi istenmediğinden kullanıcısını kimlik hırsızlığına karşı da korur.

Bitcoin Dezavantaları Nelerdir?

Artan finansal değerine rağmen Bitcoininde birkaç dezavantajı mevcuttur.

  • Yasal Belirsizlik

Bitcoin ve diğer kripto paralar çok yeni finansal değerler olduğundan devlet kurumları henüz bu konuda yasal düzenleme yapmamıştır.

Yasal düzenlemenin olmaması bu paraları yasadışı olarak sınıflandırmasa da henüz yasal düzenlemelerin oluşmamış olması bitcoinin finansal belirsizliğini korumakta.

  • Yüksek Oynarlık

Bitcoin fiyatının çok değişken, volatil olması kullanımının artmasında ve geliştirilmesinde bir engel olarak görülebilir. Yatırım riski de beraberinde getirmektedir.

Bitcoin fiyatının değişkenlik değeri %10 gibi bir miktardayken altının değişkenlik değeri %1 dolaylarındadır. Ani artış ve düşüşler çoğu yatırımcıya uygun düşmemektedir.

  • Az Bilinirlik

Geleneksel finansal değerlere kıyasla Bitcoin ve kripto para piyasası dünya genelinde çok düşük bir bilinirliğe sahiptir. Buda kullanımını azaltmaktadır.

Altcoin Nedir?

Altcoin yaygın ve yanlış bilinen aksine bir kripto para birimi değildir. Aslında Bitcoin haricindeki diğer kripto para birimlerini ifade etmek için kullanılır. Altcoin, alternative ve coin kelimelerinin kısaltılmış halidir.

Örneğin XPR, Litecoin, ve Etherium birer Altcoindir. Altcoinler Bitcoinden çeşitli şekillerde farklı olabilirler. Bazılarının farklı bir ekonomik modeli vardır.

Çeşitli verilere göre 2021 yılı itibariyle işlem gören 7307 adet Altcoin bulunmaktadır.

Popüler Altcoinler Nelerdir?

Bazı Altcoinler Bitcoinde bulunmayan kullanışlı özellikleri yapısında bulundurarak Bitcoine inovasyon yapmayı hedeflemiştir. En popüler 5 Altcoini listeleyecek olursak;

  • Ethereum
  • Tether
  • XRP Cash
  • Binance Coin
  • Bitcoin Cash

Etherium Nedir?

Ethereum, Vitalik Buterin tarafından geliştirilen ve blockchain teknolojisi üzerine kurulmuş açık kaynaklı, merkezi olmayan bir işlem platformudur. Sadece bir yazılım platformu değil aynı zamanda akıllı sözleşme işlevselliği de sunan bir programlama dilidir.

Merkezi olmayan bir uygulama mağazası ve internet olarak hizmet veren bir yazılım platformu olan Ethereum, Bu sistemin uygulamaları ve programları çalıştırabilmesi adına bir para birimine ihtiyaç duyar. Bu para birimi “Ether (ETH)”dir.

ETH herhangi bir kişinin dünya üzerindeki herhangi bir yere veya kişiye kolayca ve anında gönderilebilen bir kripto paradır. Tıpkı Bitcoin gibi merkezi değildir ve bankalar veya hükümet aracılığıyla kontrol edilemez.

Akıllı Sözleşme Nedir?

Akıllı sözleşme yani smart contract, alıcı ve satıcı arasındaki sözleşmenin dağıtılmış, merkezi olmayan blockchain sistemi üzerinden doğrudan kod satırlarına yazılmasıyla işleyen bir sözleşme türüdür.

Akıllı sözleşmeler bir merkeze, yasal sisteme veya harici bir icra mekanizmasına gerek duymaksızın ayrı ve anonim taraflar arasında güvenilir işlem ve anlaşmaların yapılmasını mümkün kılar.

Akıllı sözleşmeler tarihte ilk olarak 1994 yılında “BitGold” isimli sanal parayı da icat etmiş olan Nick Szabo tarafından önerilmiştir.

Ethereum ve Bitcoinin Farkı Nedir?

Hem Bitcoin hem de Ethereum ağları kriptografi ilkesi ile desteklenirken ikisi arasında birçok teknik fark mevcuttur. Örneğin Ethereum ağında yürütülebilir kod bulunurken, Bitcoin ağında bulunan veriler genellikle not tutmak içindir.

Bitcoin ve Ethereum ağları genel amaçlarına göre farklıdır. Bitcoin ulusal para birimlerine bir alternatif olarak yaratılmış olmasına karşın Ethereum kendi para birimi üzerinden değiştirilemez programatik sözleşmeler barındıran ve uygulama geliştirilebilen bir platform olarak tasarlanmıştır.

BTC ve ETH’nin her ikisi de dijital para birimi olmasına karşın Etherin temel amacı kendisini alternatif bri para sistemi olarak kurmak değildir.

Ethereum, Bitcoine kıyasla blockchain teknolojisini farklı bir yönde kullanmaktadır. Bu durumdan dolayı Ethereumun ana rakibi Bitcoin değil fakat sahip olduğu popülarite Ethereumu tüm kripto para birimleriyle ve ticaret yapan kişilerle rekabete itmektedir.

Yorum yapın