EU4 Tarzı Oyunlar, EU4 Benzeri Oyunlar

Bugünkü yazımızda sizlere EU4 tarzı oyunları listeledik. EU4 severlerin bu oyunlara bayılacaklarını düşünüyoruz.

Bu yazımızda sizlere Eu4 benzeri oyunları anlattık. Eu4, Paradox’un 2013 yılında piyasaya sürmüş olduğu Grand Strategy türündeki sayılı oyunlarındandır. Ayrıca çıktığı yıl tek başına Paradox’un tüm oyunlarının satışlarını geride bırakmış ve dünya genelinde Grand Strategy türündeki oyunlara karşı bir trend başlatmıştır. Ve sonuç olarak geldiği nokta da bellidir.

Kısaca EU4

Eu4’ün bu kadar sevilmesinin birçok nedeni var tabii ki ama en önemli nedeni mekanikleri ve oyunun çeşitliliği diyebilirim. Oynayabileceğiniz 974 ülke var. Tabii ki bunların birçoğu özel TAG ya da kurulabilir ülkeler. Eğer bunları çıkarırsak 300 civarında ülke olduğunu söyleyebiliriz. Sizin de gördüğünüz gibi çeşitlilik açısından dolu dolu bir oyun.

Mekanik konusuna geldiğimizde de aynı olay burada da geçerli. Mekanikler her ülkeye özel eventler, görev ağaçları, kurulabilir ülkeler ve dahası… Kısaca oyun mükemmel. İlk çıktığı yıllar içi boş olsa da yine de oynattırıyordu. Şimdi ise tüm bunlar farklı bir boyut kazandı. Eu4 üzerine daha daha konuşuruz, ancak buraya bunun için gelmediğinizden yazımızın konusuna geçelim.

StellarisEU4 Tarzı Oyunlar

Eu4 Tarzı Oyunlar, Stellaris
Stellaris

Stellaris, Paradox’un uzun süredir üzerinde uğraştığı bir oyun. 2016 yılında ilk defa piyasa sürüldü ve pek talep görmedi. Ancak ilerleyen dönemlerde Paradox’un bu yapımın üzerine daha da uğraşması üzerine daha da gelişmeye ve parlamaya başladı. Oyun, uzayda medeniyetinizi geliştirip, genişlettiğiniz bir yapıda.

Uzay temasında ki strateji oyunlarını düşününce bu türde pek de iyi yapımlar göremedik şu güne kadar. Bu sebeple Stellaris’i denemenizi kesinlikle öneriyorum. Özellikle şu son zamanlarda art arda gelen güncellemeler sayesinde oyun daha da ilgi çekici hale gelmiş görünüyor. Eu4 oynamış birinin Stellaris’den zevk almaması çok zor bir şey.

Victoria 3EU4 Tarzı Oyunlar

Eu4 Tarzı Oyunlar, Victoria 3
Victoria 3

Paradox’un üzerinde yoğun mesai harcadığı bir başka oyun da Victoria 3. Kendileri 2022’de piyasaya sürülmüştür ve diğer tüm Paradox oyunlarına kıyasla aralarındaki en yenileri de Victoria 3’tür. Bu kadar yeni olmasına rağmen oyun oldukça başarılı bir şekilde geliştirilmeye devam etti, ki hala da devam ediyor.

Oyun hakkında bahsedecek olursak eğer, şu ana kadar oynadığım en iyi ekonomi yönetimi oyunlarından biri. Eğer ekonomi, kaynak yönetimi gibi konulara merakınız varsa bu oyunu kesinlikle öneririm. Ayrıca bu yapımın ikinci oyunu da var, Victoria 2 adında. Onu da birazdan aşağıda anlatacağım, o da mükemmel bir oyun.

Victoria 2EU4 Tarzı Oyunlar

Eu4 Tarzı Oyunlar, Victoria 2
Victoria 2

Öncelikle şunu söyleyeyim; birçoğunuzun hissettiği gibi oyun çok eski. Taa 2010 yılında piyasa çıkmış ve çok çok az güncelleme almış bir yapım kendileri. Bu sebeple fanlar oyunun bu haline acıyıp kendileri modlarla oyunu düzeltmişler. Yani Paradox’un 1 ayını ayırıp yapabileceği şeyi, mod yapımcıları yıllarını harcayarak oyunu düzeltmişler.

Oyunu düzeltmişlerden kastığımı merak edenler için de biraz oyundan bahsedelim. Victoria 2, tıpkı az önceki üçüncü oyunu gibi sanayi çağının biraz sonrasında, 1834 yılında başlıyor. Ve üçüncü oyuna kıyasla çok daha fazla detay barındırıyor. Tabii ki tahmin edebileceğiniz gibi, diğer her eski oyun gibi Victoria 2’de Paradox oyunları arasında en zor oyunlarından biri.

Bu kadar detay barındıran bir oyunun zor olması zaten normal bir şey ama bu detayların da oyunun optimizasyonunu kötü etkilediğini anlayabilirsiniz. Oyunda sürekli bir hata, sürekli bir crash yiyebilirsiniz. İşte mod yapımcıları da bunları engellemek adına oyuna bazı modlar getirmişler. Moddb gibi sitelerden bunları indirip kurabilirsiniz. Daha fazla detay istiyorsanız bunu yorumlarda belirtin ki sonraki yazımızda Victoria 2 modlarına bakalım.

Ayrıca oyunun tek bozuk olan kısmı crash yemesi vesaire de değil. En önemli, en hayati şeyi, yani mekanikleri bozuktu. Burada anlatmaya üşeneceğim kadar uzun POP (popülasyon, nitelikli/niteliksiz çalışan) mekaniğinin bozukluğu oyundan aldığınız zevki bir hayli azaltıyor ve gerçekçiliğini düşüyordu. Kısaca Victoria 2’yi modsuz oynamanız çok sıkıcı ve gereksiz bir deneyim olacaktır.

Imperator: RomeEU4 Tarzı Oyunlar

Eu4 Tarzı Oyunlar, Imperator Rome
Imperator Rome

Paradox kütüphanesinde çürümeye yüz tutmuş başka bir oyun daha. Aslına bakarsanız 2019’da çıkmış başka bir “yeni” diyebileceğimiz oyundur. Ancak nedense Paradox yeni çıkmış oyunlarına pek özen göstermiyor ve bu oyunlar zamanla unutuluyor. Bu da aynı kaderi paylaşıyor olan bir oyun, Imperator: Rome.

Oyun hakkında konuşmak gerekirse, Imperator: Rome, adından da anlaşılabileceği üzere Roma döneminde geçen bir yapım. Tabii o zamanlar Roma daha emekleme aşamasında ve siz M.Ö. 304 yılında oyuna giriş yapıyorsunuz. Bu dönemde Roma’nın baş belası Kartacalar, diğer barbar kavimler, kabileler sizlerle uğraşıyor. Oyun, Roma dönemini ve özellikle Roma İmparatorluğu’nu konu aldığı için Roma ile oynamak oyundan maksimum zevki alacağınız anlamına geliyor.

Tabii ki farklı ülkelerle de oynayabilirsiniz ancak oyun pek geliştirilmediği için hala içerik eksiği var ve diğer uluslar bi tık boş hissettiriyor. Sanki cs 1.6’daki botlardan birisiniz gibi. Diğer Paradox oyunlarına kıyasla daha zor ve kafa yakan bir oynanışı var. CK3 oynamışlar buna alışkınlardır ancak ilk defa oynayacaklar için biraz yorucu olabilir.

 

Evet, yazımızın sonuna geldik. Umarız yardımcı olabilmişizdir. Her ne kadar fazla oyun yazsak da bunlardan hiçbiri Eu4’ün yerine geçemez ne yazık ki. Eu4 bir yaşam biçimi gibi bir şeydir. Daha da uzatmadan bitirelim. Bir sonraki yazıya dek hoşça kalın!

Yorum yapın